Dept of the Environment Office, Wexford

Under the government policy of decentralisation, the Irish Department of the Environment was relocated to the town of Wexford, some 130 km south of Dublin city. The brief for a new headquarter building for the Department sought an excellent working environment within an economic, efficient building which would be an exemplar of sustainable design in every respect. The design was also required to maximise the potential and address the challenges of the steeply sloping, scenic site.

Share          

 


Awards

 


Client
Pierce Contracting Ltd  

Location
Wexford, Ireland  

Status
In Use  

Area
6,585 m²  


Project Information

The curved plan form emerged from a desire to symbolise an embracing department open to and welcoming the public of whose environment they are guardians.

The design comprises two curved wings, each capable of expansion. These are connected by a glazed landscaped atrium space suitable for public performances, exhibitions and receptions, as well as acting as the assembly space for the conference area. The generosity of the public spaces belies a highly efficient layout achieving a net:gross ratio in excess of 80%.


Related Projects