25-28 North Wall Quay

The existing building at 25-28 North Wall Quay is 18 years old and requires upgrading to provide modern, energy efficient office accommodation for the incumbent occupiers: A&L Goodbody Solicitors. A&L Goodbody have expanded significantly since their office building was constructed and require additional office accommodation and the firm however wish to remain in their central location in the North Docks. This proposal provides for expansion of the subject building to provide the additional accommodation needed. The proposed design enhances the urban character of the area through a considered design to achieve an appropriate increase in the building height. This increase in height allows the development to respond to its immediate context: the hotel adjacent, and nearby more recently completed buildings along the North Quays which are significantly higher.

Share          

 

 


Client
IPUT  

Location
Dublin, Ireland  

Status
Planning  

Area
17,357 m²  


Project Information

Building regulations and office standards have changed since this building was designed over 18 years ago. The method of working of A&L Goodbody has also evolved and this has been reflected in proposals to design a building allowing for maximum flexibility while meeting modern energy performance requirements and current building regulations.

The proposed development comprises two additional set back storeys including landscaped roof terrace to the river elevation, replacement of existing glazing with modern glazing system, including twin-skin system to the south façade, a single storey ground floor extension to the west of the building, and a complete Cat A fit-out.

Project Information

Scott Tallon Walker Architects have acted for most of the top-tier legal practices in Ireland including the fit-out and interior design of the original A&L Goodbody building. The proposed new design draws on recent experience in the design of legal fit-outs and provides an innovative, dynamic and attractive environment for the partners and staff of A&L Goodbody.

Project Information

The design of the building in height, scale, and form is respectful of neighbouring buildings and the general context. The provision of a consistent building line improves interaction at street level. Accessibility to the building is also improved at the main entrance and in doing so, creates an open inviting public realm. The proposed development is in accordance with proper planning and sustainable development of the area and will enhance the urban design quality of the existing streetscape through its use of high materials and finishes.

Project Information

The proposed building with Part L compliant envelope and HVAC systems is predicted to reduce energy by up to 70% and operational carbon savings by 80% based on the existing building energy usage. The proposed building will be A3 BER rated and will have the following renewable technology contribution to Part L compliance. Centralised Air Source Heat Pumps (ASHP) will deliver efficient building heating and cooling. A top-up air cooled chiller will also be required to meet peak load conditions. The ASHP combine with the WSHP to generate a high efficiency system to deliver high temperature hot water to the hot water system. A percentage of the overall building electrical power requirements will be met using a Photovoltaic array achieving a LEED-Platinum standards.

Project Information

BIM  

The design of the project has been carried out in BIM.

Project Information

The existing reinforced concrete structure will be maintained with a new lightweight steel structure utilised for the two additional new floors. Existing cores and staircases will be retained and refurbished. The existing façade will be replaced to improve the buildings overall energy consumption.

Project Information

Scott Tallon Walker Architects are passionate advocates for the provision of art in all our buildings. The original building, with its open plan floorplates and open atrium, has a visual transparency which provides vistas across the internal garden, it’s reflecting pool and Michael Warren’s vertical sculpture into the balconied upper floors. These are hung with a large collection of modern works which, when seen collectively in ascending perspective, make a huge impact on the senses. This approach to integrated art and architecture will be maintained in the new development.


Related Projects