Fyffes

The new production, distribution centre and headquarters for Fyffes Ireland is the first building in the M1 Business Park in Courtlough. The building sits naturally within the existing topography of the site, set back from the R132 in a landscape that promotes biodiversity and provides staff amenity. A visually distinct two-storey office building mitigates the scale of the warehouse behind. The warehouse is designed to facilitate future expansion to the North with minimum disruption to operations.

 

Client
Balmoral International Land Holdings Plc

Area
9,500 m²

Status
In Use

 
 

Client  Balmoral International Land Holdings Plc

Location  Co. Dublin, Ireland

Status  In Use

Area  9,500 m²

Share   Twitter   LinkedIn   Facebook

 

Architecture

The design brief comprised two elements. A production facility with the capability for future expansion and a headquarters building designed to amalgamate staff into one location. The warehouse provides 8,000 sq.m of industrial space with the potential to extend to 9,500 sq.m and has generous 12m internal height to the underside of the haunches. The 1,500 sq.m office building is split over two levels. The ground floor incorporates the operations office together with extensive staff welfare amenities including changing and catering facilities.

On the first floor there is an executive boardroom with full height glazing, executive offices and a canteen incorporating a terrace overlooking the landscaped parkland. The buildings are differentiated through a vertical expression of façade panels on the warehouse and a horizontal expression on the office building. The mass of the warehouse is broken down through use of ribbed panels with varying profiles which will create a changing pattern of light and shade across the elevation. A sinuous canopy expresses the working elevation of the façade and provides protection to the docking bays below.

Sustainability

Space heating and cooling is supplied via a Ground Source Heat Pump (GSHP) system. Vertical boreholes were drilled up to 100m deep into the car park area adjacent to the new building.

This sustainable, low energy design approach was selected following a series of Sustainability workshops led by STW at the early stages of the design. The system was selected as the most economical and environmentally friendly solution following a detailed cost benefit analysis of a variety of HVAC systems.

All the heating and cooling requirements of the offices are met with this system using:

  • Heating/cooling radiant panels for office areas
  • Low surface temperature radiators for stair core areas
  • Heating/cooling concealed indoor units for in the Meeting/Conference room areas

Further energy savings are gained through the introduction of a heat recovery fresh air unit.

The fresh and exhaust air is brought in locally as required through the architectural louvered façade minimising the requirement for long runs of ductwork which brought additional savings to the scheme.

Openable windows provide natural ventilation.

Related Projects