Scott Tallon Walker
 
 
 
 
 

McCann FitzGerald Headquarters

stw
stw
stw
stw
stw
stw
stw
stw
 
 
 

 

← Previous Project    Next Project →

Commercial & Headquarters Projects
24 of 36



2003 - 2008
Riverside One, Sir John Rogerson's Quay, Dublin 1

Client
McCann FitzGerald Solicitors
Area
11711 sq.m

Awards
Royal Institute of the Architects of Ireland / Selected for Exhibition
2007

Architectural Association of Ireland (AAI) / Excellence in Architectural Design
2007



Project Location on Google Maps
Email link to this Page 

One of Ireland’s leading law firms, McCann FitzGerald Solicitors are committed to providing the highest quality legal services in Ireland and abroad. Following a limited design competition, Scott Tallon Walker Architects were chosen to create a new headquarter building for over 450 staff which would reflect the firm’s brand and ethos and respond to the current and future needs of a dynamic corporate legal practice.  

The building is located on a high profile riverfront site, addressing its principal entrance towards an iconic new vehicular bridge. The required mix of cellular and open plan office accommodation all enjoy glare-free natural daylight from either the double-skin glazed façade or the central circular atrium around which the building is planned.

Adequate accessible storage is an essential feature of any legal office. Full height storage walls separate each cellular office, while lower space dividers maintain the open-plan quality of the workstations. The overall design is adaptable to the ever-changing demands of a modern legal practice, while the internal landscaping, art installations and use of high quality timer and stone finishes and fittings combine to create an exceptional working environment.

 

With a gross area of 11,500 sqm over seven floors, not including basement carparking, the development achieves an impressive net:gross ratio of 86%. The uncompromising quality of the design helped to achieve local authority consent for a plot ratio of 4:1, while the concrete structural frame has been designed to permit further future expansion.

The active double-skin façade responds to changing thermal and solar loads, regulating temperature changes and acting as a thermal flue, with solar blinds and ventilation dampers controlled automatically via the Building Management System. Combined with passive strategies which maximise natural daylight and ventilation, the design reduces raw energy demand and creates a consistently comfortable and regulated working environment.