Scott Tallon Walker
 
 
 
 
 

Miesian Plaza

 
 
 

 

← Previous Project    Next Project →

Current Work
21 of 55



2015 -
Baggot Street, Dublin 2

Client
Remley Developments Ltd
Area
20345 sq.m



Email link to this Page 

The complex of three office buildings on Baggot Street are a Dublin Landmark recognised, as much for their transition from Georgian Dublin to higher development, as for their international flair. The complex was designed by Ronnie Tallon of Scott Tallon Walker Architects as high-end corporate headquarters and was constructed in two phases during the 1960s and 1970s.

The original concept consists of a five storey and a four storey building fronting on to Baggot Street, continuing the scale of the Georgian Street and an eight storey building set back, raised on a podium, and entered from a new public plaza. The complex has been highly acclaimed for its architectural quality. The buildings are designed in a clearly recognisable modern style and utilises solid bronze cladding similar in appearance to Mies Van Der Rohe’s Seagram building in New York.

The aspects of the buildings which are unique include the building facades of superbly crafted solid bronze cladding & curtain wall glazing and the central public Plaza that unifies the development and creates such a unique sense of place on Baggot Street.  

The project goal is to provide Grade A office accommodation of the highest modern standard to equal or surpass the finest commercial developments in the marketplace. The redevelopment will provide ultra modern buildings with flexible, Grade A office accommodation, that are energy efficient and have the highest sustainability credentials. The design goal is to achieve a LEED Platinum Rating for the building Core & Shell works. The US Green Building Council has taken a particular interest in the project as an example of how to successfully refurbish iconic modern movement buildings.

The single-most effective energy conservation method employed in Miesian Plaza was the decision to upgrade the façade’s thermal performance, all while maintaining the look of the existing aesthetic. Additional design features such as green roofs, rainwater reuse, reclaimed heat energy, sustainable material use, and smart-building technologies helped further catapult the building into the realm of possibility in achieving LEED Platinum Certification, which represents one of the highest-achievable classifications in the world of sustainable building design.  

A Staff Welcome Centre provides excellent staff facilities including secure bicycle parking for c.200 bicycles including c.200 individual lockers for storage; drying rooms; showers; changing rooms and a dedicated staff gym; all finished to club-house standard.

Biggest changes will be made to Building 1, the largest of the three blocks. The building will be extended by one full bay (80M long by 6.5M deep) along the full length of the building to the North East. The building facade on this elevation will be simply removed and reinstated in its new location.

On completion development will provide 20,345m2 or 219,000 sq .ft. of total net lettable accommodation.