Scott Tallon Walker
 
 
 
 
 

5G Innovation Centre, University of Surrey

 
 
 

 

← Previous Project    Next Project →

Current Work
54 of 55



2013 - 2015
Surrey, UK

Client
The University of Surrey
Area
3450 sq.m



Email link to this Page 

The competition to design the new 5G Innovation Centre drew strong international competition when the University of Surrey secured £35 million in funding from a variety of sources, including the Higher Education Funding Council for England (HEFCE) and industry leaders in 5G research including Huawei, Samsung and Telefonica.

The speed of technological progress made the rapid completion of the project a strategic and commercial imperative. Completed in a mere 24 months from appointment to practical completion, the facility allows the University of Surrey to develop strategic industrial partnerships and drive inward investment. 

The 3,450 sqm, three storey over basement building accommodates the UK’s largest academic research centre for mobile communications, including 130 researchers and 90 PhD / post graduate students.

Scott Tallon Walker’s winning concept for the new building creates a flexible, collegial space focused on a circular atrium, designed to maximise visual and aural contact between the world’s leading minds in mobile communication technology.

A deep canopy screens the east and south elevations and creates a generous public colonnade along a building which, because of the commercially sensitive research carried out therein, must itself remain relatively secure.  

In addition to flexible seminar accommodation, the building includes an anechoic chamber and associated laboratory space, electronics laboratory, two test bed laboratories, ‘hot desks’ and ‘touchdown desks’ for industry partners and two floors of cellular and open plan office space.

The scheme was designed to BREEAM ‘Excellent’ rating using a simple yet sophisticated energy concept for mixed mode, natural ventilation, helping the University of Surrey to achieve savings as outlined in its carbon management plan and which now form a precondition of HEFCE funding.